fbpx

Muncitori din Vietnam: sunt sau nu o soluție bună pentru angajatorul român

muncitori vietnam

Înainte de pandemie a luat amploare fenomenul de aducere în țară de muncitori din Vietnam. Aceștia au fost selectați în principal pentru meserii din domeniul construcțiilor. Între 2017 și 2019 Vietnamul era țara preponderentă pentru care se acordau avize de muncă. Astfel, forța de muncă din Vietnam a fost la mare căutare în acea perioadă. Haideți să vedem cum au evoluat lucrurile și ce argumente există pro sau contra angajării lor.

Despre Vietnam

Vietnamul este situat în Asia de Sud Est și are aproximativ 100 de milioane de locuitori. Vietnamul este fostă colonie franceză. Mijlocul secolului trecut a fost marcat de război, iar din 1986 au început o serie de reforme politice și economice. Acestea le-au adus o rată de creștere a PIB-ului ridicată, însă se confruntă în continuare cu corupție și sărăcie.

Economia țării se bazează pe agricultură, industrie și servicii. Cele mai importante ramuri industriale fiind cea alimentară, pescuitul, metalurgică și cea a fosfaților.

73% din populația țarii este ireligioasă, sunt indiferenți, ostili sau resping religia. Religiile cele mai populare pentru restul populației fiind budismul și creștinismul.

Muncitori din Vietnam în România

În primii ani în care România a început să importe forța de muncă străină, Vietnamul a generat cei mai mulți muncitori. Dar, percepția asupra lor s-a schimbat mult, câștigând teren turcii, srilankezii, nepalezii.

Acum găsim vietnamezi la muncă în construcții, acesta fiind domeniul în care au fost cel mai căutați. Marea majoritate a lor nu știe limba engleză, astfel că s-a preferat formarea de echipe cu câte un șef vorbitor de engleză. Obediența și respectarea ierarhiei la serviciu i-a recomandat pentru munca în construcții.

Și în domeniul HoReCa au fost angajați muncitori din Vietnam, aceștia având o rezistență sporită la muncă. De asemenea, sunt respectuoși cu clienții și responsabili, altfel că încă îi mai găsim în lanțurile fast-food.

Nu în ultimul rând, agricultura este un domeniu cu tradiție pentru vietnamezi. Cunoscând o industrializare mai puternică abia după 1980, Vietnamul s-a bazat mult pe agricultură. Astfel că forța de muncă din Vietnam este bună atât pentru munci agricole cât și creșterea animalelor.

De ce nu recomandăm angajarea de muncitori din Vietnam

În ultimii ani s-a dovedit însă că vietnamezii consumă băuturi alcoolice în cantități mari și au iscat multe scandaluri. De asemenea, mulți dintre cei veniți la muncă aici au fugit în țările din vestul Europei. Foarte puțini dintre ei vorbesc engleza și nu sunt flexibili în învățarea limbii române. Declară că știu să facă multe, dar la locul de muncă se vede că au mințit. Sunt interesați de câștiguri rapide fără a depune prea mult efort.

Agențiile de recrutare din Vietnam preferă să își plaseze muncitorii direct angajatorilor români, promițând eliminarea intermediarilor. În realitate, aceștia sunt interesați de obținerea avizelor de muncă și aducerea muncitorilor aici. Adaptarea, productivitatea, consumul de alcool, comunicarea rămân toate în sarcina angajatorului. Astfel că, în ultimii 2 ani numărul de vietnamezi aduși în România a scăzut semnificativ. Iar mulți dintre angajatorii cu care discutăm refuză din start muncitorii din Vietnam.

Pentru mai multe detalii vă stăm la dispoziție la recrutare@onestaff.ro sau la numerele de telefon afișate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.