Întrebări frecvente despre modalitățile de angajare muncitori străini

De ce ar apela un antreprenor, o companie românească, la angajare muncitori străini?

În ultimii 10-20 de ani România a pierdut forță de muncă atât din rândul meseriașilor, muncitorilor calificați, cât și din rândul muncitorilor necalificați. Prin urmare, este dificil să angajezi oameni care să aibă și ceva experiență. Așa a apărut posibilitatea de angajare muncitori străini.
În plus, mulți antreprenori s-au confruntat în ultimul timp cu angajați români neserioși. Un client ne-a spus: ”Cu muncitorii români am avut mereu o problemă legată de personal, care s-a adâncit în ultimii ani. Veneau la interviu, agream ceva, le făceam contract și când trebuiau să se prezinte la muncă nu mai veneau. Aici este problema.”
Angajarea unui muncitor străin oferă mai multă stabilitate unei afaceri, iar, in mediul economic din România este nevoie de multă stabilitate și predictibilitate.

Există un program de facilități pentru angajare muncitori străini?

Nu, statul român nu oferă facilități speciale pentru angajarea străinilor, însă guvernul a aprobat emiterea a 100.000 de permise de muncă pentru străini numai pentru anul 2022.

Cât mă costă angajarea unui muncitor străin în România?

La One Staff România, costurile de recrutare sunt 0. Asta înseamnă selectarea angajaților potriviți, și, la cererea angajatorului, organizarea de interviuri video dedicate.
Costul permisului de muncă este de 500 lei și se achită per angajat, de către angajator, la Trezorerie.
Dacă angajatorul preferă să pregătească actele pentru permisul de muncă în regim propriu, One Staff România îi poate oferi asistență. Când de obținerea permisului de muncă se ocupă avocații One Staff România, costul este de 1100 lei plus TVA.
Angajatorul trebuie să ofere salariu, cazare în condiții decente și masă sau tichete de masă angajatului. În prima săptămână de la sosirea angajatului, angajatorul va depune actele pentru permisul de ședere în România. Acesta se eliberează în aproximativ 30 de zile și costă aproximativ 170 de euro.

Ce acte trebuie să pregătesc pentru angajare muncitori străini în România?

Pentru a angaja personal din străinătate este necesară doar obținerea avizului de muncă. Actele necesare pentru acesta sunt:
• Copie CUI societate
• Copie CI administrator
• Cazier fiscal al societății
• Cazier juridic al societății
• Organigrama societății

Cât durează să angajez un muncitor străin în România?

Selecția candidaților și încheierea formalităților între firma angajatoare și One Staff România, durează, în funcție de angajator, între 2 și 30 de zile. Odată finalizat procesul de selecție se aplică pentru obținerea permisului de muncă.
Durata estimativă a obținerii permisului de muncă poate fi, din experiența One Staff România, între 20 și 90 de zile.
După obținerea permisului de muncă, se depun documentele pentru obținerea vizei. În funcție de țara în care se află candidatul, poate fi emisă într-un interval între 2 și 60 de zile. Cu viza obținută se fac pregătirile de călătorie a angajatului și urmează sosirea în România.

De ce să aștept câteva luni venirea unui muncitor străin când pot angaja un român mult mai repede?

Angajarea de nepalezi, vietnamezi, bengalezi, pakistanezi, srilankezi sau a altor muncitori străini oferă stabilitate și predictibilitate unei afaceri.
Venirea unui muncitor străin poate dura între 30 si 120 de zile calendaristice ținând cont de obținerea tuturor actelor necesare Acesta aduce cu sine seriozitate, loialitate și dorință de muncă.
Angajarea unui muncitor român poate dura între 10 (dacă selecția se face rapid și persoana în cauză nu are serviciu) și 90 de zile lucrătoare.
Unul dintre antreprenorii care au angajat deja muncitori străini ne-a spus: ”sunt dispus să îi dau unui bucătar un salariu de 1.000 de euro pe lună, îi fac training, îl integrez în echipă și ulterior pleacă pentru 50 de lei în plus oferiți de un alt restaurant. Cu străinii nu întâmpin această problemă”.

Ce salariu trebuie să-i dau unui muncitor străin? Dar salariu muncitori extra comunitari?

Din experiența One Staff România, cu cât salariile și condițiile de muncă sunt mai bune, cu atât angajatorii pot avea muncitori mai stabili si mai experimentați.
Compania noastră acordă o foarte mare atenție condițiilor de muncă oferite, acestea garantând o relație de succes angajator – angajat.
Angajatorul român trebuie să ofere un salariu decent care să motiveze viitorul angajat străin.

Ce alte beneficii trebuie să-i mai ofer unui angajat străin?

Pe lângă salariul decent, angajatorul trebuie să mai ofere:
• Cazare în condiții decente
• Tichete de masă
• Orice alte beneficii dorește sau consideră ca ar motiva angajatul

În cât timp se obține permisul de angajare muncitori străini?

Durata estimativă a obținerii permisului de muncă este, din experiența One Staff România, de până la 90 de zile. Pentru date mai concrete ne puteți contacta.

Care sunt costurile pentru obținerea permisului de muncă?

Costul permisului de muncă este de 500 lei și se achită per angajat, de către angajator, la Trezorerie.

În cât timp se obține viza de muncă pentru România?

În funcție de țara în care se află candidatul, viza de muncă pentru România poate fi emisă într-un interval între 2 și 60 de zile.

Ce trebuie să fac eu, în calitate de angajator, pentru a obține viza de muncă pentru un muncitor străin în România?

În funcție de forma de colaborare aleasă, la One Staff România, angajatorul trebuie să obțină permisul de muncă pentru candidat sau îl obținem noi pentru el. Apoi, partenerii noștri se ocupă de documentele necesare si depunerea lor pentru obținerea vizei.

Cum obțin un model contract de muncă pentru cetățeni străini în România?

Contractul de muncă pentru bucătari nepalezi, sau vietnamezi în construcții, sau orice alte naționalități de muncitori străini este exact ca orice contract de muncă pentru angajații români. Ei beneficiază de aceleași condiții ca și muncitorii români. Servicii sociale și asigurare de sănătate standard oferite de statul român pentru orice persoană care plătește contribuțiile la stat.

Care este salariul minim pentru muncitori străini 2021, 2022, în România?

Din experiența companiei noastre, cu cât salariile și condițiile de muncă sunt mai bune, cu atât angajatorii pot avea muncitori mai stabili si mai experimentați. Companiile angajatoare trebuie să țină cont de salariile angajaților români cu experiență similară. După ce scad costurile de cazare pot calcula un salariu estimativ pentru muncitorii străini.

Cine se ocupă de recrutare muncitori Asia?

În România companii precum One Staff România oferă servicii de aducere a muncitorilor străini. Avem diverși parteneri, agenții de recrutare nepalezi, vietnamezi, pakistanezi, filipineze, sau alte naționalități din Asia și Africa.

De ce să aleagă cineva serviciile One Staff România?

One Staff România deține singura platformă de recrutare online cu componentă video a muncitorilor străini. Prin intermediul www.onestaff.ro oricine poate selecta în câteva minute șoferi cu atestare internațională, zidari, sudori, faianțari, instalatori, grădinari, ospătari, bucătari, tehnicieni, ingineri, mecanici, fermieri, ciobani, culegători, și orice alt tip de angajați cu sau fără experiență din diverse specializări.

Vin străinii să ia locurile de muncă ale românilor?

Exact cum se întâmplă cu românii care muncesc în străinătate, muncitorii străini în România nu vin sa dea românii la o parte. Aceștia sunt dispuși să se ocupe de muncile pe care românii nu doresc să le mai facă. Străinii sunt dispuși să facă joburi pe care românii le refuză.